W Lidzbarku Warmińskim odbył się Piknik Polskiej Wieprzowiny
W sobotę, 21 maja w Lidzbarku Warmińskim odbył się piknik wieprzowiny. Pogoda nie była wymarzona – było zimno i padał deszcz. Nie przeszkadzało to jednak uczestnikom, aby spróbować dań przygotowanych z wieprzowiny.
Głównym założeniem wydarzenia, była promocja “Polskiej wieprzowiny, na polskich stołach”. To już druga edycja pikniku w Lidzbarku Warmińskim, który organizowany jest w wielu miastach przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy z RP. Organizacja zrzesza około 200 zakładów znajdujących się w kraju. Sam projekt finansowany jest przez Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego, promując obecność polskiej wieprzowiny na stołach oraz patriotyzmu konsumenckiego. Organizatorzy zaplanowali w tym roku 8 podobnych wydarzeń, które odbędą się w różnych, mniejszych miejscowościach, spragnionych takich imprez.
Pod Wysoką Bramą nie zabrakło wieprzowiny
Padający deszcz i niesprzyjająca takim wydarzeniom aura, nie odstraszyła wielbicieli wieprzowiny. Licznie przybyli pod wysoką bramę, aby skosztować dań z polskiej wieprzowiny, m.in. takich jak karkówka, szarpana wołowina, burgery, kiełbasy, kaszanki. Z myślą o najmłodszych, przygotowano również stół, który zachęcał do skosztowania smakołyków na słodko i słono. Dzieci mogły wybierać ciasteczka w kształcie świnek, jak również słone przekąski, takie jak muffinki z kiełbasą. Stoisko organizatorów, nie było jedynym punktem wydarzenia. Na pozostałych stoiskach, można było zakupić lokalne wyroby, a całości wydarzenia towarzyszyły występy artystyczne.